İNSAN MAKİNESİ

     Kimilerimiz sahip olduğumuz makinelerin kullanma kılavuzunu okumayıp el yordamıyla, deneme yanılma yöntemiyle öğreniriz kullanmayı. Kendimiz için bu kadarını bile yapmayız maalesef. Çocukluktan gelen alışkanlıklarla hastalanıncaya veya bir sorun yaşayıncaya kadar önemsemeden devam ederiz yaşamaya. Başkası keşfetsin bir reçete, bir ilaç versin ve benim hayatım mükemmel olsun isteriz. Çoğumuz bu düşüncedeyiz. Hâlbuki hiç bir zaman bu gerçekleşmeyecek! 

    Hastalandım da iyi de niye hastalandım? Ne değişti hayatımda? Yaşamımıza hâkim olan duygu durumumuz ne? Yaşam tarzımız, alışkanlıklarımız neler? Büyürken hangi şartlanmışlıkları ve beslenme alışkanlıklarını getirdik bu yaşımıza kadar? Neler ters gitti? Niye hedeflerime ulaşamıyorum? Beni sınırlandıran inançlarım neler? Başkası nasıl başarıyor? Yaşam tarzım ve seçimlerimden hangileri beni olumlu hangileri olumsuz etkiliyor? 

    Bu soruları sormaya başlayıp kendimizi bilip keşfedince, kullanma kılavuzumuzu oluştururuz. İşte o zaman düşüncelerimizin, bedenimizin, yaşamımızın ustası oluruz. 
Kendimizi keşfetmek, yaşam tarzımız ve etkilerini fark etmek, seçimleri yapanın biz olduğunu ve değiştirecek güçte olanında biz olduğunu bilmek inanın çok değerli. 
  
     Örneğin bir türlü baş edilemeyen obezite ve kilo problemi yaşayan bir kişinin, uyuması gereken saatleri TV karşısında geçiriyor olduğu ve bu sürede bilinçsizce atıştırdığı fark edilip bu kişinin erken saatlerde uyuma alışkanlığı geliştirmesi sağlanınca obezite ve kilo problemi ortadan kalkıyor. Bu örnek de gösteriyor ki tek bir yaşam tarzı değişikliği bile yıllardır mücadele ettiğimiz bir konuda bizi kolaylıkla çözüme ulaştırabiliyor. 

    Fonksiyonel Tıp Akademisi kurucusu Dr. Mustafa Atasoy'un bir sözü kulaklarıma yer etmiştir. Mustafa Atasoy der ki; '' Sen sağlığını doktorun muayenehanesinde mi kaybettin ki orada arıyorsun? Sen sağlığını evinde beslenmenle, hareketsizliğinle, stresi yönetememenle kaybettin. ‘’ Ne kadar anlamlı ve çarpıcı bir söz değil mi? 

    Sağlığımızın da yaşamımızın da mimarı bizleriz. Farklı sonuçlar için her zamankinden farklı düşünmeli ve yaşam tarzımızda farklı seçimler yapmalıyız… 
Sağlık ve sevgiyle kalın… 
                   Elif Doğan
Fonksiyonel Tıp Sağlıklı Yaşam Koçu  

                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                                                      

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GERÇEK NEDİR?

UYKUSUZLUK SONUÇTUR