UYKUSUZLUK SONUÇTUR

         Uykusuz geceler ve sık sık uyanmalar yaşıyorsan bilmelisin ki gün boyu yaptıkların ya da yapmadıkların seni buna hazırlar. Dediğim şey yıllardır yaptıkların yada yapmadıkların için de geçerlidir.

   Örneğin, kafein duyarlılığın var ve sen, kahve veya çaysız güne başlayamıyorsun. Bir kaşık çay ya da kahve içmek bile sana uykusuzluk yaratacakken bir de birkaç bardak tüketiyor, bunun sonucu olarak da uyarılmış bir bedenle yatağa yatıyorsun. Nasıl uyuyabilirsin ki? Ya da gün içinde tüketemediğinden fazla kalori yüklemişsin bedenine ve hareketsizliğin doruklarında yaşıyorsun. Emin ol yine uyuyamayacaksın.  Çünkü bedeninin o enerjiyi tüketmeye ihtiyacı var. Yaşam, denge üzerine kurulu. Ya aldığın kaloriyi tüketeceksin ya da tüketebileceğin kadar kalori alacaksın.

   Örneğin gün boyu derin, hızlı nefesler alıyorsun ve yattığında da aynı alışkanlığı sürdürüyorsun. Olabilir mi? Olur. Bu nefes alışkanlığı seni iş yaşamında veya günlük aktivitelerinde başarıya ulaştıran dostun olsa da emin ol gecelerini kabusa çeviren bir düşmana dönüşebilir. Beyninin ve her bir hücrenin uyku vakti geldiğini anlaması için sakin ve dinginleştirici nefes alışkanlığı edinmen gerekebilir...

  Yatana kadar, ihtiyacından fazla su tüketiyor ve geceleri tuvalete gitmekten uyuyamıyor olabilir misin? Ya da bedeninin ihtiyacı olandan daha az su tüketiyorsun, kim bilir. Fazladan veya zamansız içilen su uykusuzluk nedenin olabilir.

  Belki de zihnin çok meşgul geçmişe takıldın, işin ya da yapın gereği sürekli bir sonraki adımı planlıyorsun hatta planlamak zorundasın. Gün içinde bu alışkanlık, seni emin ve güvenli bölgede tutup her şeyin mükemmel işlemesini sağlayabilir ama uyku için sakinleşmiş ve dingin bir zihne ihtiyacın var. Sana tavsiyem, nefes ve meditasyonu hayatına sokman. Geçmişe takılı zihinle yaşıyorsan da bu konuda bakış açını değiştirecek, koçluk yöntemlerinden destek alman.

    Hatta gecenin bir yarısı çalan bir telefon, gece aldığın kötü bir haber, deprem vb. pek çok şey uykusuzluğunun ardındaki neden olabilir.

  Ya nedeni beslenme ya da beslenememenden kaynaklı vitamin, mineral, hormonal dengesizliklerinse… Bu durumun da doktor kontrolünde tespit edilip gerekiyorsa takviye verilmesi uykusuzluğunuzun çözümü olabilir.

  Yatakta televizyon izleme, telefon ışığına maruz kalma, uyuduğun ve uyandığın saat, geç vakitlere kadar heyecan ve korku içeren filim izleme vb.… Daha neler, neler…  Senin uykunu hangisi etkiliyor acaba? Yaşamına ayna tut. Kaliteli uyku ilgi ister, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ister.

  Bunların hepsi ya da birkaçı, senin uykusuzluk nedenin olabilir. Bunun hangisinden kaynaklandığını görebilmen ve bunu değiştirebilmen için bu konunun uzmanlarından destek alman, uykusuzluk sürecini kısaltır ve etkili yöntemlerle kalıcı çözümler almanı sağlar. Beden, ruh, zihin dengedeyse yaşamında da uyuyamaman için hiçbir neden kalmaz. Her şey seninle ilgili.

   Yaşamına bütünsel yaklaşımla bakılmalı, uykusuzluğunun altındaki kök neden bulunmalı ve bu neden giderilmelidir.

   Uykusuzluk, yolunda gitmeyen şeyleri ve sağlık durumunu gösteren en önemli göstergedir. Uyku, hem bitiş hem de başlangıçtır gün için. Gün boyu tükenen enerjiyi şarj eder ve bedeni yeniler. Bir sonraki gün için de enerji ve dinçlik sağlar. Ona kulak ver.

Sevgiler…
                Elif Doğan
Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GERÇEK NEDİR?

İNSAN MAKİNESİ